1 MESIACE KAPUSTOVE HODY
mesiac Februar
Kapustové Hody
Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa
Ingrediencie:
Na kapustu:
2 stredne veľké hlávky kapusty
1 cibuľa
Olej
Rasca celá
1 PL čerstvého masla
Soľ
1 PL hladkej múky
100 g kryštálového cukru
2-3 PL octu
Mäso:
2 kg bravčový bôčik
1 kurča bez drobkov, cca 1, 3 kg
1hlávka cesnaku
Rasca celá
Mleté čierne korenie
Červená paprika mletá sladká
soľ
Postup:
Do väčšieho hrnca dáme olej, a osmažíme 2 KL celej rasce. Rasca získa krásnu arómu.
Keď nám rasca začne voňať, tak pridáme nakrájanú cibuľu. Nemusí byť veľmi na drobno, v kapuste sa to stratí :)
Keď je cibuľka do sklovita orestovaná, začneme pridávať kapustu. Mne osobne sa nikdy nezmestí všetka kapusta naraz do hrnca, takže pridávam postupne. Kapustu počas restovania viac posolíme, aby pustila vodu, a tým postupne zmešovala svoj objem. Ako nám kapusta klesá, tak pridávame postupne ďalšiu. Uznávam, tu treba trochu trpezlivosti.
Tu je pekne vidno, ako sa dá vydusiť 4,5 kg kapusty :D v podstate tu som si uvedomila, že som jej mohla dať dusiť aj 5,5 kg! :) Moja kapusta pustila veľa vody, a tak som už nepodlievala, ale pokiaľ sa Vám zdá, že je vody málo, trochu podlejte, a duste na malom plameni až do mäkka.
Kým sa dusí kapusta, tak si pripravíme mäsko na pečenie. Bôčik umyjeme, a kožu prerežeme ako na fotke. Režeme len pod vrchnú vrstvu tuku.
Bôčik dáme na plech, aj s naporcovaným kuraťom. Ale môžete ho aj v celku piecť.
Očistíme a pretlačíme cez lis celú hlávku cesnaku, a potrieme ním všetko mäso. Pri bôčiku ten cesnak votrieme hlavne do zárezov. Mäso posolíme, okoreníme, a kura posypeme červenou mletou paprikou. Nakoniec posypeme rascou, a podlejeme vodou tak do polovice mäsa. Pečieme na 180°C pri teplovzdušnej rúre alebo na 200°C pri elektrickej rúre približne 2,5 hodiny. Samozrejme zakryte. :)
Mäso sa pečie, tak sa vrátime ku kapuste. Pokiaľ je už mäkká, tak si spravíme s cukru a približne ½ dcl vody karamel.
Keď ho máme hotový, prilejeme približne deci vody,
A necháme ho vo vode rozpustiť.
Hotový karamel nalejeme do kapusty, a dusíme ďalej, ale odokryté, aby sa nám väčšina tekutiny odparila.
Keď je voda skoro vydusená, začneme dochucovať.
Pridáme maslo,
Premiešame, a poprášime múkou, a rýchlo zamiešame, aby sa nám nespravili hrudky. Múka jemne zahustí zvyšok tekutiny, a kapusta sa stane kompaktnejšia.
Podusíme ešte pár minút, a dochutíme ešte octom a soľou. Octu nedávame viac ako som uviedla na toto množstvo, kapusta nemá byť kyslá, ocot má len jemne vyrovnať príkrosť karamelu. Výsledok má byť príjemne sladkastá kapusta, s delikátne karamelovou príchuťou. Ocot v podstate nie je vôbec cítiť.
Mäsko je upečené :)
Tu pekne vidno ako bôčik odskakuje od kosti.
Podávame s knedľou, najlepšie domácou
Koložvárska kapusta
Ingrediencie:
Cca 1,5 kg kyslej kapusty
800g bravčovej krkovice
2 väčšie cibule
2 pochúťkové smotany 12%
100g ryže
Olej
Soľ
Čierne mleté korenie
Provensálske korenie
Červená mletá sladká paprika
Postup:
Začneme cibuľkou. Očistíme a nakrájame polku cibule do menšej zapekacej misy v ktorej urobíme ryžu. Môžete použiť aj ryžu už uvarenú, ak Vám ostala z predchádzajúceho obeda.
Do väčšieho hrnca dáme zvyšok cibule a samozrejme do oboch nádob aj olej.
Umyté mäso nakrájame na väčšie kúsky.
Čo sa ryže týka, ja ju pripravujem v rúre. Takže k orestovanej cibuli prisypeme ryžu a krátko opražíme. Podlejeme 1,5 násobkom použitej ryže (čiže na 100g ryže potrebujeme 150ml vriacej vody ;)), osolíme a dáme do vyhriatej rúry na 180°C teplovzdušný program na 20 minút.
Vo väčšom hrnci si opražíme cibuľku do zlatova
a pridáme kyslú kapustu, trochu okoreníme mletým čiernym korením. Pokiaľ by bola kapusta príliš kyslá, tak ju pred tým prepláchneme vodou. Kapustu nemusíme dusiť, stačí len premiešať a odstaviť.
Mäsom pomelieme.
My ho pred pečením tepelne trochu orestujeme s trochou soli a provensálskeho korenia. Ano, je to trochu zvláštne ale vyskúšajte. Aj len medzi prsty dá mäsu trochu iný rozmer.
Nachystáme si zálievku z kyslej smotany, soli a červenej mletej papriky.
K mäsu pridáme hotovú ryžu, a premiešame.
Pekáč trochu vymastíme.
Na dno rovnomerne rozprestrieme polovicu kapusty,
na to dáme celú mäsovo ryžovú zmes
A prikryjeme zvyškom kapusty.
Na kapustu vylejeme pochúťkovú smotanu
A pečieme 45 minút na 180°C.