Polievky
Maďarská zemiaková polievka
Potrebujeme:
50 g údenej slaniny,
1 cibuľa,
150 g koreňovej zeleniny,
40 g hladkej múky,
2 lyžičky mletej červenej papriky,
mleté čierne korenie,
400 g zemiakov,
1,25 l vody,
100 g párkov alebo inej mäkkej údeniny,
zelená petržlenová vňať
Ako na to:
Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska. Všetko spolu opražíme, poprášime múkou, znova opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a očistené pokrájané zemiaky. Zalejeme vodou a uvaríme takmer domäkka. Potom pridáme nakrájanú údeninu a dovaríme. Podávame so zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno. Polievku môžeme podľa chuti okoreniť aj polievkovým korením. Hotová polievka má byť hustejšia.
Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska. Všetko spolu opražíme, poprášime múkou, znova opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a očistené pokrájané zemiaky. Zalejeme vodou a uvaríme takmer domäkka. Potom pridáme nakrájanú údeninu a dovaríme. Podávame so zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno. Polievku môžeme podľa chuti okoreniť aj polievkovým korením. Hotová polievka má byť hustejšia.