Mleté Mäso
Ingrediencie
cesto: 250 g hladkej múky, 250 g tvarohu, 1 vajce, 2 lyžice vodky, štipka soli, 0,5 lyžičky sódy
náplň: 350 g mletého mäsa, 2 bielky, 5 lyžíc mlieka, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá paprika, 1 cibuľa
tuk na vysmážanie
Postup
Mäso poriadne premiešame s bielkami, mliekom, soľou, korením a nadrobno pokrájanou cibuľou. Tvaroh vymiešame so soľou, vajcom, vodkou dohladka. Zapracujeme do neho múku so sódou a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 10 kúskov. Na pomúčenej doske každý rozvaľkáme na koliesko, položíme desatinu mäsovej náplne, prehneme a dôkladne zatlačíme okraje. V panvici rozpálime tuk a pomaly usmažíme z oboch strán dozlatista. Podávame so zeleninovým šalátom.
Ingrediencie
1 kg mletého mäsa ( bravčové a hovädzie pol na pol ), 1 cibuľa, 5 vajec, soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, majoránka, strúhanka, nadrobno pokrájaná petržlenka alebo pažitka
Postup
Mäso v miske dôkladne premiešame s vajcami, nadrobno pokrájanou cibuľou, soľou, korením ( množstvo podľa chuti ). Zahustíme strúhankou, pridáme bylinky, znovu dôkladne premiešame. Hmotu rozdelíme na polovicu a z každej vytvoríme na plechu s mokrými rukami šišku. Potrieme ich bielkom, trochu podlejeme vodou a pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou alebo chlebom a zeleninovým šalátom.
Zapekané mleté mäso s cestovinami
Ingrediencie
1 kg mletého bravčového mäsa, 1 balík cestovín (makaróny, vrtúľky...), 250 ml kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 150 ml kečupu, 150 g strúhaného syra, olej, 1 cibuľa
Postup
Na oleji speníme jemne nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Opražíme a podusíme. Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Uvarené cestoviny zmiešame s mäsom a kečupom. Pekáč vyložíme cestovinovo - mäsovou zmesou, polejeme smotanou a na vrch rovnomerne navrstvíme strúhaný syr. Takto pripravený pekáč vložíme do vyhriatej rýry na 200 stupňov a zapečieme cca na 30 minút.